Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ - Η ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ (ΟΝΒ) ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ (ΟΝΒ)

 Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια Νεφρολογική Κοινότητα , υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών και του προσωπικού των νοσοκομείων , για την Οξεία Νεφρική Βλάβη ( ΟΝΒ -  AΚI : Acute Kidney Injury ).


Η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ΟΝΒ  , στη καθυστερημένη διάγνωση, στη κακή διαχείριση  και στην παρατεταμένη νοσηλεία με ότι όλα αυτά συνεπάγονται…

Έτσι λοιπόν η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία , με την καθοδήγηση της Διεθνούς Νεφρολογικής εταιρείας, προχώρησε σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με σκοπό τη βελτίωση της Πρόληψης αλλά και της έγκαιρης Αντιμετώπισης της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.

 ΤΙ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΟΞΕΙΑ  ΝΕΦΡΙΚΗ  ΒΛΑΒΗ                 

Η ONB είναι μια ξαφνική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά εφόσον η ΟΝΒ, ανάλογα με την αιτία, είναι συνήθως παροδική και αναστρέψιμη.

Μπορεί όμως να οδηγήσει σε «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» ή και «απώλεια τις νεφρικής λειτουργίας».

 Ο όρος «ουραιμία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ασθενείς με ανεπάρκεια νεφρικής αποβολής της ουρίας και των άλλων ουσιών με αποτέλεσμα την συσσώρευσή τους στο αίμα και την έναρξη εμφάνισης μεταβολικών επιπλοκών.

Παράγοντες πρόκλησης της ΟΝΒ

Η Οξεία Νεφρική Βλάβη μπορεί να προκληθεί από :

Ø  Κακή αιματική ροή στα νεφρά  λόγω  σοβαρής αφυδάτωσης, λοίμωξης, μεγάλης χειρουργικής επέμβασης, τραύματος,  καρδιακής ή ηπατικής ανεπάρκεια.

Ø  Tοξική βλάβη στα νεφρά από ορισμένα φάρμακα ( όπως:  ΣΚΙΑΣΤΙΚΑ, ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ, ΑΜΙΝΟΓΛΥΚΟΣΙΔΕΣ ΚΛΠ).

Ø  Οξέα νεφρικά νοσήματα όπως η σπειραματονεφρίτιδα, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Ø  Απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος των νεφρών (ουρητήρες ή ουροδόχος κύστη).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ, σε ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, καθώς επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη  χρόνια νεφρική νόσο είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι από ΟΝΒ.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ  ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ  ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΗ… ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ…


ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ Η ΟΝΒ

Οι περισσότερες μορφές ΟΝΒ  είναι αυτοπεριοριζόμενες και ήπιες. Σε πιο σοβαρές μορφές η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μειωθούν τα ούρα (ολιγουρία) και να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα της ουρίας, του καλίου και του φωσφόρου στο αίμα. Η συσσώρευση οξέων στο αίμα προκαλεί οξέωση και γρήγορες αναπνοές. Επίσης η αδυναμία αποβολής νερού (λίγα ούρα) μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στα πόδια ή και στους πνεύμονες (δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ιατρική ομάδα θα προσπαθήσει άμεσα να βρει την αιτία της ΟΝΒ, με λήψη λεπτομερούς ιστορικού για τα πρόσφατα συμπτώματα, τα προηγούμενα φάρμακα  και με κλινική εξέταση. Οι βασικές έρευνες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και εξέταση ούρων. Ένα υπερηχογράφημα των νεφρών είναι συχνά απαραίτητο για να αποκλείσει την πιθανή απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος. Περιστασιακά θα απαιτηθεί νεφρική βιοψία για να διευκρινίσει τη διάγνωση.

Η θεραπεία κατευθύνεται στην υποκείμενη διαφορετική αιτία. Αξιολογείται η ενυδάτωση και δίνονται ενδοφλέβια υγρά ανάλογα με την περίπτωση. Επανεξετάζονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να σταματήσουν, ενώ άλλα απαιτούν ρύθμιση των δόσεων ανάλογα με την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, εφόσον πολλά φάρμακα αποβάλλονται από τα νεφρά. Στους ασθενείς με ΟΝΒ τα  φυσικά σημεία (αρτηριακή πίεση, σφυγμός και θερμοκρασία), ο όγκος των ούρων και οι εξετάσεις αίματος πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


Ο ασθενής με ΟΝΒ θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από τον γιατρό ώστε να εξασφαλιστεί ότι η λειτουργία των νεφρών έχει επανέλθει στο κανονικό.

Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μετά από ΟΝΒ ένα βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμη παρακολούθηση.

Μια μικρή μειοψηφία των ασθενών (συνήθως πρόκειται για ασθενείς με προϋπάρχουσα χρόνια νεφρική νόσο όπως π.χ. διαβητική νεφροπάθεια) με ΟΝΒ έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη νεφρική βλάβη στους νεφρούς και χρειάζονται να ενταχθούν σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης ή Περιτοναϊκής Κάθαρσης ή ακόμη και στη πιο αποτελεσματική θεραπεία αυτής της  μεταμόσχευσης νεφρού.


Πιστεύουμε ότι η συνοπτική αυτή περιγραφή θα βοηθήσει σε μια πρώτη γνωριμία με το πρόβλημα της Οξείας Νεφρικής Προσβολής, το οποίο καλούμαστε όλοι μαζί να γνωρίσουμε καλά για να το αντιμετωπίσουμε σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: