Εκείνο που ξεχωρίζει τον αρσενικό από το θηλυκό αχινό είναι το οτι ο θηλυκός πάντα φέρει στολή παραλλαγής... όπως στη παρακάτω φωτογραφία!
Στη φωτογραφία επάνω βλέπετε έναν αχινό σε παραλλαγή , θα παρατηρήσετε οτι πάνω στα αγκάθια του συγκρατεί με τις ποδολαβίδες που διαθέτει τρία πετραδάκια... πρόκειται για ένα θηλυκό αχινό, με αυγά ( ιδίως οταν είναι πανσέληνος... ) και είναι καταπληκτικός μεζές.
Τα ζώα αυτά έχουν πενταμερή συμμετρία. Το κέλυφός τους αποτελείται από πινάκια με ασβεστολιθική σύσταση, τα οποία ενώνονται με ραφή σχηματίζοντας κλειστή κάψα (γνωστή και ως «λύχνος του Αριστοτέλη»), που περιβάλλεται από αγκάθια, είναι πλατιά στην κοιλιά και θολωτή στη ράχη.
Στη μέση της κοιλιάς βρίσκεται το στόμα, όπου το ζώο φέρει μασητική συσκευή, με πέντε δόντια, ώστε να τεμαχίζει την τροφή του. Τα μάτια και οι ποδίσκοι του δε φαίνονται. Από τους πόρους της κοιλιάς του προβάλλουν και οι ποδολαβίδες, τα οποία είναι εξαρτήματα που μοιάζουν με κλωστές και στην άκρη φέρουν λεπτές μικρές βεντούζες, τα οποία χρησιμεύουν στον καθαρισμό του κελύφους και στην άμυνα του ζώου.
Κυριότεροι εχθροί των αχινών είναι οι αστερίες, διάφορα σαρκοφάγα ψάρια και ζώα της θάλασσας και ο άνθρωπος που τρώει τα αυγά τους τα οποία είναι οι γεννητικοί αδένες του θηλυκού αχινού...
Οταν κάνουμε παρέα με αχινούς πρέπει να προσέχουμε σε 2 περιπτώσεις !
1ον οταν τους τρώμε, θα πρέπει να μην είναι νεκροί αλλά ζωντανοί, δηλαδή να κουνάνε τα αγκάθια τους ... αλλιώς κυνδυνεύετε απο δηλητηρίαση σφού οταν ψοφήσουν παράγεται δηλητήριο... επίσης να μην είναι σε επαφή - αυτό ισχύει και για τα οστρακοειδή - με μέταλλα πχ. σε βουλιαγμένα βαρέλια, λαμαρίνες, ναυάγια κλπ.
2ον οταν μας τρώνε εκείνοι ... δηλαδή ... όταν τους πατήσουμε στη θάλασσα και τα αγκάθια τους εισχωρήσουν στο πόδι ... τότε η επάλειψη με ζεστό λάδι μας ανακουφίζει και στη συνέχεια μπορούμε να τα αφαιρέσουμε προσεκτικά με ένα τσιμπδάκι ή με νυχοκόπτη ... αυτό όμως καλύτερα να το προσπαθήσουμε απο την επομένη που το οίδημα θα έχει υποχωρήσει κάπως ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου