Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΙ ?


στη παραπάνω photo : ΤΟ ΕΣΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ … ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
καταγράφω μερικές σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες θέτω υπόψη σας όταν θα έρθει η ώρα για υλοποίηση ( αν και φοβούμαι ότι θα αργήσει πολύ ακόμη η υπογραφή της … ) της συλλογικής κλαδικής σύμβασης ….

Αρχίζω από τη σελίδα 4 , 1η παράγραφο « γιατροί που μετακινούνται…άλλη θέση»

Θεωρώ ότι θα πρέπει να μην υφίσταται θέμα ποινής, όσο αφορά την αξιολόγηση 2 και 4 έτη … , όταν πρόκειται για συνυπηρέτηση συζύγων.
Επίσης τα χρόνια για τους επιμελητές Β από δύο να γίνουν 1 και για τους επιμελητές Α από 4 να γίνουν 2.
Τέλος θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο όταν κάποιος προάγεται σε βαθμό Διευθυντή να μην μπορεί να διεκδικήσει άλλη θέση , η πρότασή μου είναι εφόσον θα έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει για τουλάχιστον 5 έτη προ της συνταξιοδότησης του…
Η τελευταία πρόταση βασίζεται στο παρακάτω σκεπτικό
1ον Να μην καταλαμβάνονται θέσεις Διευθυντών σε κεντρικά νοσοκομεία από συναδέλφους οι οποίοι σε 2-3 χρόνια θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να έχουμε κενά και προβλήματα από τις συχνές προκηρύξεις και συνεχείς αλλαγές των διευθυντών συναδέλφων.
2ον Δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα ενός συναδέλφου που είναι ήδη διευθυντής να διεκδικήσει μία άλλη θέση διευθυντή σε κεντρικό , μεγαλύτερο νοσοκομείο προσφέροντας ήδη την πείρα που είχε σαν διευθυντής σε κάποιο μικρότερο με την προϋπόθεση να έχει μπροστά του τουλάχιστον 5 έτη , προ της συνταξιοδότησης του, να προσφέρει τις υπηρεσίες του…
Όταν υπάρχουν αποκλεισμοί ομάδων συναδέλφων γενικά και αόριστα τότε η αξιοκρατία που είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία περιορίζεται
( το να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις συμφωνούμε…)

Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο να καταλαμβάνονται θέσεις Διευθυντικές από συναδέλφους οι οποίοι μετά από λίγους μήνες ή ακόμη 1-2 χρόνια πρόκειται να φεύγουν στη σύνταξη, με επακόλουθα τα προβλήματα που προανέφερα και που όλοι γνωρίζουμε … δεν φταίει σε τίποτε μια κλινική ή και ένα νοσοκομείο να ταλαιπωρούνται συνεχώς …

Βάζω και μία άλλη πρόταση που θα αφορά συναδέλφους που έχουν καταλάβει θέση σε άλλο νοσοκομείο από το οποίο φεύγοντας δημιουργείται σοβαρό κενό με συνέπεια το κλείσιμο τμήματος και με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό να παραμένει συνήθως «αδρανές… » το δε νοσηλευτικό να υφαρπάζεται από άλλους …
( όπως έγινε πρόσφατα στο Νοσοκομείο Ξάνθης στο οποίο με τα «χίλια ζόρια…» άνοιξε η Εντατική Μονάδα και εδώ και λίγες μέρες έκλεισε αφού ο ένας συνάδελφος πήρε θέση σε άλλο νοσοκομείο… ) .

Σε περιπτώσεις όπου με την φυγή συναδέλφου το κενό που δημιουργείται θα οδηγεί σε σοβαρή δυσλειτουργία μια κλινική ή τμήμα, όπως π.χ. στο κλείσιμο τους , να μην φεύγει κανείς αν δεν προκηρύσσεται πρώτα η θέσει που κατέχει ήδη , ο συνάδελφος που πρόκειται να φύγει και ακόμη καλύτερα θα ήταν να φεύγει στη νέα θέση μόνο εφόσον έρθει ο αντικαταστάτης αλλά η Σουηδία είναι μακριά θα μου πει κανείς…
Στη σελίδα 4 , στο στ΄ η επαναξιολόγηση σε προηγηθείσα αρνητική αξιολόγηση να μην είναι τα 5 έτη αλλά τα δύο ή το πολύ τα τρία .

Στη σελίδα 6 , παράγραφος η ΄ σε περίπτωση μη έκφρασης ενδιαφέροντος ο Συντονιστής Διευθυντής να ορίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο και όχι από τον Διοικητή…

Στην σελίδα 5 παράγραφος ι΄ - Εκλεκτορικό Σώμα στην υποπαράγραφο 2
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του … από όσα γνωρίζω δεν προβλέπεται αναπληρωτής του προέδρου του Ε. Σ. από την ισχύουσα νομοθεσία , το θέτω απλά σαν ερώτημα …

Εκείνο που κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό και δεν το είδα πουθενά να μας απασχολεί είναι το κίνητρο για να πάει κάποιος γιατρός στη επαρχία π χ πώς να λειτουργήσουν οι εντατικές , νεογνολογικές νευρολογικές, ψυχιατρικές κλπ κλινικές όταν οι συνάδελφοι δεν έχουν κίνητρα …
Το παράδειγμα με τους επικουρικούς είναι χαρακτηριστικό! Ούτε επικουρικοί δεν έρχονται στα επαρχιακά νοσοκομεία πλέον…
Επομένως θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα με πριμοδότηση ( μόρια σημαντικά βέβαια σε σχέση με το χρόνο παραμονής , γιατί αν ανοίξουν νέες θέσεις όπως ζητάμε φοβάμαι ότι δεν θα βρεθούν συνάδελφοι να πάνε στην επαρχία αφού θα απορροφηθούν από τα μεγάλα κέντρα… )
Πρώτα η επάνδρωση των επαρχιακών νοσοκομείων και μετά του κέντρου...
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τώρα για οικονομικά κίνητρα ας ζητήσουμε σημαντική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε επαρχιακά νοσοκομεία ( με διαβάθμιση προς τα πάνω της μοριοδότησης, κυρίως σε νοσοκομεία όπου και σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις κενές οργανικές θέσεις όπως σε πολλά νησιά, παραμεθόριο κλπ )

Τέλος θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στα πρότυπα εφημέρευσης , και πρώτα από όλα να συνεννοηθούμε και να καταλάβουμε τι εννοούμε με την έννοια πρότυπο εφημερίας , θα προσέθετα και τη λέξη πρότυπο ασφαλούς εφημερίας ( ή κανονισμό ασφαλούς εφημερίας).

Για να δημιουργηθεί ένα πρότυπο λειτουργίας το οποίο να είναι υλοποιήσιμο και ταυτόχρονα δίκαιο χρειάζονται οι κανόνες που θα το απαρτίζουν ( κανονισμός ) να είναι όσον το δυνατόν περισσότερο κοντά στη πραγματικότητα … , δηλαδή να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να γίνει μία αντικειμενοποίηση των παραμέτρων ( κριτήρια ) που θα προσδιορίζουν τις πραγματικές ανάγκες σε εφημερίες σε κάθε τμήμα και κλινική του νοσοκομείου.
Για να γίνει αυτό μπορεί να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω .

1) κρεβάτια που αντιστοιχούν σε κάθε κλινική ή τμήμα
2) Ειδικότητα κλινικής , τμήματος , μονάδας ( Χειρουργικές χρειάζεται
επιπλέον εφημερεύοντες για τα επείγοντα χειρουργεία κλπ )
3) Πληθυσμός που εξυπηρετείται
4 ) γεωγραφική θέση πχ. σε κεντρικό οδικό άξονα πχ Αθην-Κορίνθ.
ιδιαίτερη ενίσχυση κατά τους θερινούς μήνες ( διέλευση τουριστών ,
τροχαία) , παραμεθόριες περιοχές όπου υπάρχουν πιθανότητες εισόδου
λαθρομεταναστών όπως νησιά , περιοχή ¨Εβρου κλπ
5) ανεπτυγμένη βιομηχανία μεγαλύτερη ετοιμότητα και ενίσχυση στις
εφημερίες για αντιμετώπιση ατυχημάτων ( ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη,
διυλιστήρια κλπ ) .
6) Τουριστική περιοχή , ενίσχυση με γιατρούς όπως παιδίατρους και άλλων
βασικών ειδικοτήτων όπως Χειρουργών, παθολόγων και καρδιολόγων για
το χρονικό διάστημα της τουριστικής περιόδου.
ΚΛΠ….

Ένα παράδειγμα …

Έτσι με βάση τις νοσηλευτικές κλίνες θα μπορούσε να ξεκινήσει τον καταρτισμό προγράμματος εφημεριών πχ.
α) ανά 15 κλίνες να εφημερεύει 1 ειδικός και 1 ειδικευόμενοι ( εσωτερικές εφημερίες ) άρα συντελεστής 1ος οι κλίνες του τμήματος η της κλινικής.
β) ειδικότητα πχ χειρουργική πχ 1 ειδικός εσωτ. Εφημερ. , και δύο ειδικευόμενοι ή σε γενική εφημερία 2 ειδικοί ή και 1 ή 2 ετοιμότητας συντελεστής 2ος εφ όσον είναι βασική χειρουργική ειδικότητα ( Γ. Χειρουργική , Γυν & Μαιευτική , Ορθοπαιδική κλπ ).
γ) Ανά 50.000 χιλ κατοίκους π χ ενίσχυση των γιατρών εφημερίας των βασικών ειδικοτήτων , συντελεστής 3ος ανάλογα με τον πληθυσμό που εξυπηρετείται
δ) συντελεστής 4ος ύπαρξη σημαντικής βιομηχανικής ζώνης , ενίσχυση κατά τα ωράρια λειτουργίας των βιομηχανιών ειδικά στα χειρουργικά τμήματα επειγόντων (και σε ετοιμότητα ).
ε) Τουριστική περιοχή, 5ος συντελεστής που θα ενισχύει π χ την καλύτερη αντιμετώπιση παιδιών , καρδιοπαθών , ενίσχυση με εκπαιδευμένους γιατρούς και προσωπικό στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μετά πνιγμό , πυρκαγιές κλπ.

Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν ένα παράδειγμα - προσπάθεια αντικειμενοποίησης με συντελεστές και παραμέτρους βαρύτητας, για τον προσδιορισμό του επαρκούς προσωπικού που απαιτείται για ένα, ενιαίο κατά το δυνατόν και ασφαλές πρότυπο εφημερίας .

Ενδεχομένως να προστεθούν και άλλοι συντελεστές ή να αφαιρεθούν ορισμένοι… τελικά όμως με βάση τα ίδια κριτήρια διαμορφωμένα όμως με τους συντελεστές ( βαθμός βαρύτητας), το κάθε νοσοκομείο να διαμορφώσει τον δικό του κανονισμό εφημεριών, που θα καθορίζει κατά το δυνατόν αντικειμενικά τις πραγματικές ανάγκες σε αριθμό και είδος εφημεριών με ασφάλεια για το πολίτη αλλά και τον εργαζόμενο.

Το 48 ωρο μήπως το ξεχάσαμε…ΌΧΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ , θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μεταβατική φάση και κάποιοι δυσκολεύονται …
αν δεν κάνω λάθος η γη περιστρέφεται με ταχύτητα 1.666 , 666 666 666 χλμ/ώρα
και ο χρόνος τρέχει αρκεί να επαγρυπνούμε και κυρίως να μην ξεχνάμε…

Σας στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Για επικοινωνία christchatzrenal@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: