ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΑΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ, ΙΔΙΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ... ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.
ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ... ΤΟ ´´ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ...´´ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΗΧΗΡΑ...
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΣΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ... ( πως συμβαδίζει η δημοκρατία με τη κομματική πειθαρχία δεν μπορώ να το καταλάβω...)
ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ...
ΤΟ ΟΤΙ ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ´´ΚΑΛΥΤΕΡΗ¨ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ( Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΤΟΥΣ...)
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ : Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της έννοιας του πολιτεύματος, θα λέγαμε ότι «πολίτευμα είναι ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο συγκροτείται, οργανώνεται και ασκείται η κρατική εξουσία». Ιστορικά η έννοια του πολιτεύματος συνδέεται με το υποκείμενο της κρατικής κυριαρχίας και εξουσίας. Με βάση το κριτήριο αυτό, ο Αριστοτέλης διακρίνει τα πολιτεύματα σε βασιλεία, αριστοκρατία και πολιτεία (=δημοκρατία), τα οποία αντιστοιχούν προς τις παρακμασμένες μορφές της τυραννίας, ολιγαρχίας και οχλοκρατίας.
Τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι αντιπροσωπευτικά, δηλαδή η δημοκρατία δεν ασκείται άμεσα -απευθείας από τον λαό- αλλά έμμεσα διά των αντιπροσώπων του, των βουλευτών. Διαφέρουν, όμως, μεταξύ τους τόσο όσον αφορά τον τρόπο εκλογής του αρχηγού τους όσο και όσον αφορά τις αρμοδιότητές του.
Ειδικότερα θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε:
α) Προεδρική Δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό εφαρμόζεται σήμερα στις ΗΠΑ αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Προεδρική Δημοκρατία ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος είναι αιρετός, εκλέγεται δηλαδή και μάλιστα άμεσα από το εκλογικό σώμα.
β) Ημι-Προεδρική Δημοκρατία. Το ημι-προεδρικό πολίτευμα υφίσταται στη Γαλλία. Ο πρόεδρος στο πολίτευμα αυτό εκλέγεται άμεσα από τον λαό και η διευρυμένη του νομιμοποίηση που διαθέτει του παρέχει ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες.
γ) Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό υφίσταται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Στα πολιτεύματα αυτά, κύριο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας αποτελεί η κυβέρνηση και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος διαθέτει ουδέτερο, υπερκομματικό και συμβολικό - ρυθμιστικό ρόλο.
δ) Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό χαρακτηρίζει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
ε) Πολίτευμα της Κυβερνώσας Βουλής. Το πολίτευμα αυτό εμφανίζεται στην Ελβετία και είναι το πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατία, αφού ουσιαστικά το σύνολο της εξουσίας ασκείται από το Κοινοβούλιο, τους άμεσα δηλαδή εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού. Στο πολίτευμα αυτό η εκτελεστική λειτουργία στο σύνολό της εξαρτάται απολύτως, τυπικά αλλά και ουσιαστικά από το Κοινοβούλιο.
Οτι η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα με τα λιγότερα μειονεκτήματα που όσο λιγότερα είναι, τόσο πιο δημοκρατικό είναι το πολίτευμα. Βασικός παράγοντας που διαμορφώνει την ποιότητα της Δημοκρατίας σε κάθε Έθνος είναι το Σύνταγμα. Η ποιότητα δηλαδή του καταστατικού χάρτη, οι διατάξεις και τα άρθρα του, είναι αυτά που συμβάλλουν στην ευρυθμία ή αντίθετα στις αδυναμίες ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος και που εγκαθιδρύουν τη δημοκρατία στην πράξη και όχι την απλή και μόνο διατύπωσή της στο Συνταγματικό κείμενο.
Στη πατρίδα μας το 11 άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι: «Πολίτευμα της Ελλάδας είναι η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Το κάθε πολίτευμα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα του δικού μας πολιτεύματος είναι η διαπλοκή της νομοθετικής εξουσίας με την εκτελεστική σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλληλοεξυπηρετούν συμφέροντα και να μην γνωρίζει κανείς τελικά τι προηγείται και τι έπεται, αν εξυπηρετούν το γενικό καλό, αν υπηρετείται το εθνικό συμφέρουν και οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης κατά τις ψηφοφορίες , στο ναό της δημοκρατίας που είναι η βουλή, δυστυχώς παραβιάζεται κάτι που έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο ( εντυπωσίασαν οι διαγραφές και ... οι μεταγραφές ), που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική έκφραση των βουλευτών είναι η Πλήρης Διάκριση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία... Οι υπουργοί να μην εκλέγονται και να μην προέρχονται από τους βουλευτές , ο κάθε υποψήφιος προθυπουργός (ή πρόεδρος) θα ορίζει από τη προεκλογική ακόμη περίοδο τους μέλλοντικούς υπουργούς ( οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα ξέρουμε την ομάδα που θα αναλάβει τη κυβέρνηση και θα λαμβάνουμε τα μέτρα μας... )
Οι βουλευτές θα ασχολουνται μόνο με νομοθετικό έργο, δεν θα μπορούν εφόσον έχουν εκλεγεί να συμμετέχουν στην εκτελεστική εξουσία και οι υπουργοί δεν θα επιτελούν νομοθετικό έργο παρά μόνο θα υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική εφαρμόζοντας τους νόμους...
Οι βουλευτές να γίνουν 161 με 4 ετή θητεία και να δημιουργηθεί η Γερουσία με ελεκτικές αρμοδιότητες ως προς τη συνταγματικότητα των προς εισαγωγή από τη βουλή νόμων κλπ και ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου... επίσης η Γερουσία να μπορεί να επιτελεί και προανάκριτικό έργο με δυνατότητα αποπομπής και καθαίρεσης ή ακόμη και παραπομπής σε δίκη μέλους της κυβέρνησης για τελεσθέντα αδικήματα του πρόεδρου - προθυπουργού μη εξαιρουμένων ...
Η γερουσία να ορίζει ή να εγκρίνει και τους ανώτατους δικαστές ( οι άξιοι και όχι οι αρεστοί ...)
Η θητεία της Γερουσίας μπορεί να είναι 6 ετής με ανανέωση του 1/3 ανά διετία και θα μπορούσε να ισχύει για την εκλογή των γερουσιαστών η απλή αναλογική... και οι υποψήφιοι γερουσιαστές θα πρέπει να έχουν ειδικό κύρος , ήθος ,εμπειρία και άψογο ιστορικό...
Θα είναι οι θεματοφύλακες της τήρησης του Συντάγματος... και της αξιοπρέπειας της χώρας ... φαντασθείτε να είχαμε γερουσία αν θα περνούσαν πολλοί νόμοι και διατάξεις των μνημονίων... οπότε και δεν θα τολμούσαν κάποιοι ούτε να το σκεφτούν... τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος...
Από τα σημαντικά δεδομένα, όσον αφορά την άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας - εκτελεστικής εξουσίας, που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση στην πράξη είναι η μη διάκριση της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία , ο υπουργός να νομοθετεί στην ουσία και να καλείται στην συνέχεια να εκτελέσει τη σχετική νομοθεσία ( το παραμύθι ότι το σώμα νομοθετεί δεν ισχύει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την επιβαλλόμενη άλλοτε φανερά και άλλοτε στα κρυφά κομματική πειθαρχία με τις επακόλουθες... διαγραφές και μεταγραφές! ). Επομένως τα νομοθετήματα και οι ψηφοφορίες αστραπή , νύχτα και μέρα, στα κρυφά και στα φανερά τέλος... αφού ακόμη και οι απλές υπουργικές αποφάσεις θα περνούν για έλεγχο από την ολομέλεια ή από τις αντίστοιχες επιτροπές της γερουσίας ανάλογα με τη βαρύτητα τους.
Το νομοθετικό έργο θα ανήκει στο σώμα της βουλής και στη γερουσία οι υπουργοί θα έχουν την υποχρέωση να προτείνουν ή να εισηγούνται πλήρως αιτιολογημένα την αναγκαιότητα δημιουργίας σχετικού νομοθετικού έργου - νομοθεσίας στα πρότυπα των ΗΠΑ...
Το να νομοθετώ όπως θέλω και ότι θέλω και στη συνέχεια να εφαρμόζω ότι θέλω ή ακόμη χειρότερα να νομοθετώ για να εξυπηρετώ συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες ... πρέπει να τελειώνουν...
Στη περίπτωση της ύπαρξης των τριών ανεξάρτητων σωμάτων, δηλαδή της βουλής με νομοθετικό έργο , της γερουσίας κυρίως με ελεκτικό αλλά ακόμη και με ανακριτικό, δυνατότητα άρσης ασυλίας εδώ και τώρα... και δικαστικό έργο ( ειδικό ανώτατο δικαστήριο) για τους ασκούντες την εξουσίαν ( και βέβαια ούτε λόγος για παραγραφή ...) και της κεντρικής κυβέρνησης επιφορτισμένης μόνο με το εκτελεστικό έργο, μόνο τότε θα έχουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών... και δημοκρατικότερο πολίτευμα...
Με τη γερουσία να ασκεί συνεχή έλεγχο νομιμότητας , σωστής διαχείρισης και γενικά του τρόπου άσκησης της εξουσίας από τη κυβέρνηση , καθώς και της συνταγματικότητας του προς ψήφιση νομοθετικού έργου του σώματος της βουλής, ίσως πλέον και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να είναι άχρηστος... Ο αριθμός των μελών των δύο σωμάτων μπορεί να συζητηθεί , για τους γερουσιαστές η θητεία μπορεί να είναι μία η δύο 6 ετίες, για τους βουλευτές επίσης 2-3 τετραετίες και τέλος ... όσο για τον προθυπουργό με τον αναπληρωτή του, ο τελευταίος θα είναι εκείνος που θα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, για το υπόλοιπο χρονικό διαστημα , σε περίπτωση αδυναμίας, θανάτου, έκπτωσης κλπ του προθυπουργού ( ή προέδρου) Σε περίπτωση αδυναμίας, θανάτου, έκπτωσης κλπ και του αναπληρωτή τη θέση θα μπορεί να καταλαμβάνει έιτε ο πρόεδρος της γερουσίας είτε ο πρόεδρος της βουλής...
Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας θα καταργηθεί, με όλα τα καλά επακόλουθα ( οικονομικά , δυσαρμονίες, εκμετάλλευση του θεσμού για πρόωρες εκλογές κλπ)... έτσι ο προθυπουργός μπορεί να λέγεται πλέον πρόεδρος και ο αναπληρωτής του αντιπρόεδρος και θα είναι αυτοί που θα εκπροσωπούν πλέον τη χώρα , όπως και οι υπουργοί... στους τομείς τους στο εξωτερικό. οι υφυπουργοί και οι λοιποί τέλος ...
ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΗΠΑ.... (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ...)
Θα πει κάποιος τι λες τώρα το Αμερικάνικο σύστημα διακυβέρνησης των μονοπωλείων κλπ , θέλεις να μας φέρεις τώρα... όχι φίλοι μου δεν είναι το αμερικάνικο σύστημα ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ , ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ´´ΚΛΕΨΕΙ ´´ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ... Να θυμίσω μήπως ότι ο λόγος του Μπ. Ομπάμα το βράδυ της εκλογής του οτι αποτελεί μετάφραση του επιτάφιου του Περικλή, ο οποίος αν ζούσε σήμερα θα μπορούσε να ζητήσει ακόμη και πνευματικά δικαιώματα... Επισημαίνεται ότι στο Αμερικανικό Σύνταγμα οι Διατάξεις και τα άρθρα του, διαμορφώνουν ένα πολίτευμα ισχυρών κρατικών εξουσιών με έλεγχο όμως και ισορροπία των εξουσιών «check and balance».
Κανένας αξιωματούχος ή και Δημόσιος Λειτουργός δεν μπορεί να μείνει ανέλεγκτος όσο ψηλά και αν βρίσκεται...
Το δικαίωμα υποβολής νομοσχεδίων και πρότασης νόμων έχουν αποκλειστικά μόνον οι Γερουσιαστές και οι Βουλευτές...
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι Υπουργοί του το στερούνται και όταν θέλουν να προτείνουν νομοθετικές ρυθμίσεις το κάνουν δια μέσου κάποιου ή κάποιων βουλευτών ή Γερουσιαστών οι οποίοι και τις μεταφέρουν στο Κογκρέσο...
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι συντάκτες του Αμερικανικού Συντάγματος (1787) ήταν επηρεασμένοι από την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, το Ρωμαϊκό πολίτευμα, την Δημοκρατία της Βενετίας και τις αρχές της Βίβλου. Ο συγκερασμός των παραπάνω οδήγησε στους νομικούς κανόνες, που αποτυπώθηκαν στον Καταστατικό Χάρτη των Η.Π.Α.
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε γιατί αν δεν γίνει κάτι τώρα τα χειρότερα έρχονται... και μην ξεχνάτε το σύστημα δεν πρόκειται να αντιδράσει από μόνο του ή μάλλον θα ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ... ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ... ΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ... ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ... ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ...
Το εκλογικό σύστημα (εκλογικός νόμος) ΝΑ ΕΙΝΑΙ τέτοιο ώστε οι υποψήφιοι για τα πολιτικά αξιώματα να προτείνονται από την λαϊκή βάση της εκλογικής περιφέρειας.
Η Γερουσία και η Βουλή να μπορούν με ψηφοφορία των δύο τρίτων των μελών τους να αποβάλλουν, από τα νομοθετικά σώματά τους, κάθε Γερουσιαστή ή Βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η Βουλή να έχει την εξουσία να παραπέμπει ενώπιον της Γερουσίας κάθε κρατικό λειτουργό για παράβαση νόμου, εσχάτη προδοσία ή κατάχρηση εξουσίας.
Η Γερουσία εκδικάζοντας την κατηγορία κατά του δημοσίου λειτουργού να μπορείεπιβάλλει την καθαίρεση από το αξίωμά του και τον αποκλεισμό του στο παρόν και στο μέλλον, από κάθε δημόσιο, τιμητικό, εμπιστευτικό ή μισθωτό αξίωμα.
Ο εν λόγω καθαιρεθείς, να διώκεται πλέον, να δικάζεται και να ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ από τα κοινά δικαστήρια ως απλός πολίτης.
Για την καταδικαστική απόφαση καθαίρεσης για τον προθυπουργό να απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των Γερουσιαστών, ενώ για τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους η καθαίρεση γίνεται με απλή πλειοψηφία.
Τα συγχωροχάρτια και οι παραγραφές τέλος... και οι σεξουαλικές παραβάσεις θα τιμωρούνται από την αρμόδια επιτροπή της γερουσίας... ιδίως αν έχουν τελεστεί την ώρα του καθήκοντος...
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ... ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΖΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ... ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΝΟΩ
ΤΑ πρώτα ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ...
1. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ
2. ΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ή ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ... ( ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΕΡΜΑ...)
3. ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΟΥΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ... ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ...
οι εκλογές πλησιάζουν... Αν και κάτι μου λέει ότι σε λίγες μέρες κανένας δεν θα τις θέλει... μεγάλη κολοτούμπα βλέπω να κάνουν κάποιοι... ίδωμεν!
ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ... ΤΟ ´´ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ...´´ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΗΧΗΡΑ...
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΣΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ... ( πως συμβαδίζει η δημοκρατία με τη κομματική πειθαρχία δεν μπορώ να το καταλάβω...)
ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ...
ΤΟ ΟΤΙ ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ´´ΚΑΛΥΤΕΡΗ¨ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ( Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΤΟΥΣ...)
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ : Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της έννοιας του πολιτεύματος, θα λέγαμε ότι «πολίτευμα είναι ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο συγκροτείται, οργανώνεται και ασκείται η κρατική εξουσία». Ιστορικά η έννοια του πολιτεύματος συνδέεται με το υποκείμενο της κρατικής κυριαρχίας και εξουσίας. Με βάση το κριτήριο αυτό, ο Αριστοτέλης διακρίνει τα πολιτεύματα σε βασιλεία, αριστοκρατία και πολιτεία (=δημοκρατία), τα οποία αντιστοιχούν προς τις παρακμασμένες μορφές της τυραννίας, ολιγαρχίας και οχλοκρατίας.
Τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι αντιπροσωπευτικά, δηλαδή η δημοκρατία δεν ασκείται άμεσα -απευθείας από τον λαό- αλλά έμμεσα διά των αντιπροσώπων του, των βουλευτών. Διαφέρουν, όμως, μεταξύ τους τόσο όσον αφορά τον τρόπο εκλογής του αρχηγού τους όσο και όσον αφορά τις αρμοδιότητές του.
Ειδικότερα θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε:
α) Προεδρική Δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό εφαρμόζεται σήμερα στις ΗΠΑ αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Προεδρική Δημοκρατία ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος είναι αιρετός, εκλέγεται δηλαδή και μάλιστα άμεσα από το εκλογικό σώμα.
β) Ημι-Προεδρική Δημοκρατία. Το ημι-προεδρικό πολίτευμα υφίσταται στη Γαλλία. Ο πρόεδρος στο πολίτευμα αυτό εκλέγεται άμεσα από τον λαό και η διευρυμένη του νομιμοποίηση που διαθέτει του παρέχει ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες.
γ) Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό υφίσταται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Στα πολιτεύματα αυτά, κύριο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας αποτελεί η κυβέρνηση και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος διαθέτει ουδέτερο, υπερκομματικό και συμβολικό - ρυθμιστικό ρόλο.
δ) Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό χαρακτηρίζει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
ε) Πολίτευμα της Κυβερνώσας Βουλής. Το πολίτευμα αυτό εμφανίζεται στην Ελβετία και είναι το πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατία, αφού ουσιαστικά το σύνολο της εξουσίας ασκείται από το Κοινοβούλιο, τους άμεσα δηλαδή εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού. Στο πολίτευμα αυτό η εκτελεστική λειτουργία στο σύνολό της εξαρτάται απολύτως, τυπικά αλλά και ουσιαστικά από το Κοινοβούλιο.
Οτι η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα με τα λιγότερα μειονεκτήματα που όσο λιγότερα είναι, τόσο πιο δημοκρατικό είναι το πολίτευμα. Βασικός παράγοντας που διαμορφώνει την ποιότητα της Δημοκρατίας σε κάθε Έθνος είναι το Σύνταγμα. Η ποιότητα δηλαδή του καταστατικού χάρτη, οι διατάξεις και τα άρθρα του, είναι αυτά που συμβάλλουν στην ευρυθμία ή αντίθετα στις αδυναμίες ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος και που εγκαθιδρύουν τη δημοκρατία στην πράξη και όχι την απλή και μόνο διατύπωσή της στο Συνταγματικό κείμενο.
Στη πατρίδα μας το 11 άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι: «Πολίτευμα της Ελλάδας είναι η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Το κάθε πολίτευμα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα του δικού μας πολιτεύματος είναι η διαπλοκή της νομοθετικής εξουσίας με την εκτελεστική σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλληλοεξυπηρετούν συμφέροντα και να μην γνωρίζει κανείς τελικά τι προηγείται και τι έπεται, αν εξυπηρετούν το γενικό καλό, αν υπηρετείται το εθνικό συμφέρουν και οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης κατά τις ψηφοφορίες , στο ναό της δημοκρατίας που είναι η βουλή, δυστυχώς παραβιάζεται κάτι που έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο ( εντυπωσίασαν οι διαγραφές και ... οι μεταγραφές ), που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική έκφραση των βουλευτών είναι η Πλήρης Διάκριση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία... Οι υπουργοί να μην εκλέγονται και να μην προέρχονται από τους βουλευτές , ο κάθε υποψήφιος προθυπουργός (ή πρόεδρος) θα ορίζει από τη προεκλογική ακόμη περίοδο τους μέλλοντικούς υπουργούς ( οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα ξέρουμε την ομάδα που θα αναλάβει τη κυβέρνηση και θα λαμβάνουμε τα μέτρα μας... )
Οι βουλευτές θα ασχολουνται μόνο με νομοθετικό έργο, δεν θα μπορούν εφόσον έχουν εκλεγεί να συμμετέχουν στην εκτελεστική εξουσία και οι υπουργοί δεν θα επιτελούν νομοθετικό έργο παρά μόνο θα υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική εφαρμόζοντας τους νόμους...
Οι βουλευτές να γίνουν 161 με 4 ετή θητεία και να δημιουργηθεί η Γερουσία με ελεκτικές αρμοδιότητες ως προς τη συνταγματικότητα των προς εισαγωγή από τη βουλή νόμων κλπ και ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου... επίσης η Γερουσία να μπορεί να επιτελεί και προανάκριτικό έργο με δυνατότητα αποπομπής και καθαίρεσης ή ακόμη και παραπομπής σε δίκη μέλους της κυβέρνησης για τελεσθέντα αδικήματα του πρόεδρου - προθυπουργού μη εξαιρουμένων ...
Η γερουσία να ορίζει ή να εγκρίνει και τους ανώτατους δικαστές ( οι άξιοι και όχι οι αρεστοί ...)
Η θητεία της Γερουσίας μπορεί να είναι 6 ετής με ανανέωση του 1/3 ανά διετία και θα μπορούσε να ισχύει για την εκλογή των γερουσιαστών η απλή αναλογική... και οι υποψήφιοι γερουσιαστές θα πρέπει να έχουν ειδικό κύρος , ήθος ,εμπειρία και άψογο ιστορικό...
Θα είναι οι θεματοφύλακες της τήρησης του Συντάγματος... και της αξιοπρέπειας της χώρας ... φαντασθείτε να είχαμε γερουσία αν θα περνούσαν πολλοί νόμοι και διατάξεις των μνημονίων... οπότε και δεν θα τολμούσαν κάποιοι ούτε να το σκεφτούν... τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος...
Από τα σημαντικά δεδομένα, όσον αφορά την άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας - εκτελεστικής εξουσίας, που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση στην πράξη είναι η μη διάκριση της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία , ο υπουργός να νομοθετεί στην ουσία και να καλείται στην συνέχεια να εκτελέσει τη σχετική νομοθεσία ( το παραμύθι ότι το σώμα νομοθετεί δεν ισχύει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την επιβαλλόμενη άλλοτε φανερά και άλλοτε στα κρυφά κομματική πειθαρχία με τις επακόλουθες... διαγραφές και μεταγραφές! ). Επομένως τα νομοθετήματα και οι ψηφοφορίες αστραπή , νύχτα και μέρα, στα κρυφά και στα φανερά τέλος... αφού ακόμη και οι απλές υπουργικές αποφάσεις θα περνούν για έλεγχο από την ολομέλεια ή από τις αντίστοιχες επιτροπές της γερουσίας ανάλογα με τη βαρύτητα τους.
Το νομοθετικό έργο θα ανήκει στο σώμα της βουλής και στη γερουσία οι υπουργοί θα έχουν την υποχρέωση να προτείνουν ή να εισηγούνται πλήρως αιτιολογημένα την αναγκαιότητα δημιουργίας σχετικού νομοθετικού έργου - νομοθεσίας στα πρότυπα των ΗΠΑ...
Το να νομοθετώ όπως θέλω και ότι θέλω και στη συνέχεια να εφαρμόζω ότι θέλω ή ακόμη χειρότερα να νομοθετώ για να εξυπηρετώ συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες ... πρέπει να τελειώνουν...
Στη περίπτωση της ύπαρξης των τριών ανεξάρτητων σωμάτων, δηλαδή της βουλής με νομοθετικό έργο , της γερουσίας κυρίως με ελεκτικό αλλά ακόμη και με ανακριτικό, δυνατότητα άρσης ασυλίας εδώ και τώρα... και δικαστικό έργο ( ειδικό ανώτατο δικαστήριο) για τους ασκούντες την εξουσίαν ( και βέβαια ούτε λόγος για παραγραφή ...) και της κεντρικής κυβέρνησης επιφορτισμένης μόνο με το εκτελεστικό έργο, μόνο τότε θα έχουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών... και δημοκρατικότερο πολίτευμα...
Με τη γερουσία να ασκεί συνεχή έλεγχο νομιμότητας , σωστής διαχείρισης και γενικά του τρόπου άσκησης της εξουσίας από τη κυβέρνηση , καθώς και της συνταγματικότητας του προς ψήφιση νομοθετικού έργου του σώματος της βουλής, ίσως πλέον και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να είναι άχρηστος... Ο αριθμός των μελών των δύο σωμάτων μπορεί να συζητηθεί , για τους γερουσιαστές η θητεία μπορεί να είναι μία η δύο 6 ετίες, για τους βουλευτές επίσης 2-3 τετραετίες και τέλος ... όσο για τον προθυπουργό με τον αναπληρωτή του, ο τελευταίος θα είναι εκείνος που θα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, για το υπόλοιπο χρονικό διαστημα , σε περίπτωση αδυναμίας, θανάτου, έκπτωσης κλπ του προθυπουργού ( ή προέδρου) Σε περίπτωση αδυναμίας, θανάτου, έκπτωσης κλπ και του αναπληρωτή τη θέση θα μπορεί να καταλαμβάνει έιτε ο πρόεδρος της γερουσίας είτε ο πρόεδρος της βουλής...
Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας θα καταργηθεί, με όλα τα καλά επακόλουθα ( οικονομικά , δυσαρμονίες, εκμετάλλευση του θεσμού για πρόωρες εκλογές κλπ)... έτσι ο προθυπουργός μπορεί να λέγεται πλέον πρόεδρος και ο αναπληρωτής του αντιπρόεδρος και θα είναι αυτοί που θα εκπροσωπούν πλέον τη χώρα , όπως και οι υπουργοί... στους τομείς τους στο εξωτερικό. οι υφυπουργοί και οι λοιποί τέλος ...
ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΗΠΑ.... (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ...)
Κανένας αξιωματούχος ή και Δημόσιος Λειτουργός δεν μπορεί να μείνει ανέλεγκτος όσο ψηλά και αν βρίσκεται...
Το δικαίωμα υποβολής νομοσχεδίων και πρότασης νόμων έχουν αποκλειστικά μόνον οι Γερουσιαστές και οι Βουλευτές...
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι Υπουργοί του το στερούνται και όταν θέλουν να προτείνουν νομοθετικές ρυθμίσεις το κάνουν δια μέσου κάποιου ή κάποιων βουλευτών ή Γερουσιαστών οι οποίοι και τις μεταφέρουν στο Κογκρέσο...
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι συντάκτες του Αμερικανικού Συντάγματος (1787) ήταν επηρεασμένοι από την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, το Ρωμαϊκό πολίτευμα, την Δημοκρατία της Βενετίας και τις αρχές της Βίβλου. Ο συγκερασμός των παραπάνω οδήγησε στους νομικούς κανόνες, που αποτυπώθηκαν στον Καταστατικό Χάρτη των Η.Π.Α.
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε γιατί αν δεν γίνει κάτι τώρα τα χειρότερα έρχονται... και μην ξεχνάτε το σύστημα δεν πρόκειται να αντιδράσει από μόνο του ή μάλλον θα ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ... ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ... ΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ... ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ... ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ...
Το εκλογικό σύστημα (εκλογικός νόμος) ΝΑ ΕΙΝΑΙ τέτοιο ώστε οι υποψήφιοι για τα πολιτικά αξιώματα να προτείνονται από την λαϊκή βάση της εκλογικής περιφέρειας.
Η Γερουσία και η Βουλή να μπορούν με ψηφοφορία των δύο τρίτων των μελών τους να αποβάλλουν, από τα νομοθετικά σώματά τους, κάθε Γερουσιαστή ή Βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η Βουλή να έχει την εξουσία να παραπέμπει ενώπιον της Γερουσίας κάθε κρατικό λειτουργό για παράβαση νόμου, εσχάτη προδοσία ή κατάχρηση εξουσίας.
Η Γερουσία εκδικάζοντας την κατηγορία κατά του δημοσίου λειτουργού να μπορείεπιβάλλει την καθαίρεση από το αξίωμά του και τον αποκλεισμό του στο παρόν και στο μέλλον, από κάθε δημόσιο, τιμητικό, εμπιστευτικό ή μισθωτό αξίωμα.
Ο εν λόγω καθαιρεθείς, να διώκεται πλέον, να δικάζεται και να ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ από τα κοινά δικαστήρια ως απλός πολίτης.
Για την καταδικαστική απόφαση καθαίρεσης για τον προθυπουργό να απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των Γερουσιαστών, ενώ για τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους η καθαίρεση γίνεται με απλή πλειοψηφία.
Τα συγχωροχάρτια και οι παραγραφές τέλος... και οι σεξουαλικές παραβάσεις θα τιμωρούνται από την αρμόδια επιτροπή της γερουσίας... ιδίως αν έχουν τελεστεί την ώρα του καθήκοντος...
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ... ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΖΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ... ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΝΟΩ
ΤΑ πρώτα ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ...
1. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ
2. ΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ή ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ... ( ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΕΡΜΑ...)
3. ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΟΥΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ... ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ...
οι εκλογές πλησιάζουν... Αν και κάτι μου λέει ότι σε λίγες μέρες κανένας δεν θα τις θέλει... μεγάλη κολοτούμπα βλέπω να κάνουν κάποιοι... ίδωμεν!
1 σχόλιο:
ευχαριστω για το ωραιο αρθρο.
Κατανοω την αναγκη για διακριση των εξουσιων και την παρουσιαση του Αμερικανικου συστηματος αλλα οπως θα ξερεις , μεταξυ των Αμερικανων το συστημα διακυβερνησης του εχει ελαχιστη δημοφιλια που οφειλεται κυριως :
α)στα οικονομικα λομπυ που εχουν εξαγορασει το Κογκρεσο
β)στην χρηματοδοτηση των εκλογων οπου το κατα 95% οποιο κομμα εχει την μεγαλυτερη προσφορα δωρεων κερδιζει τις εκλογες. Σε αυτο βοηθησε και μια ενεκδιηγητη αποφαση του Συνταγματικου δικαστηριου οτι οι επιχειρησεις ειναι ανθρωποι και εχουν ελευθερια λογου.
Επισης φοβαμαι πως το συστημα αυτο ειναι πολυ πολωτικο λογω του οτι ο Προεδρος πχ στην Γαλια και Κυπρο βγαινει στον δευτερο γυρο με 50%+1! Δηλαδη στο τελος μπορει να απομεινουμε με δυο κομματα οπως οι ΗΠΑ.
Αυτο που διαβασα ειναι το κυριο που πρεπει να εισαχθει (προκληση δημοψηφισματων και εισαγωγη νομοσχεδιων απο τους πολιτες οταν μαζευτουν καποιος αριθμος υπογραφων).
Επισης θα ηθελα να δω Συνταγματικο Δικαστηριο που θα μπορει να ακυρωνει νομους ως αντισυνταγματικους αμεσως. Και επισης θα ηθελα να δω μια Ανωτατη Ανεξαρτητη Αρχη Προστασιας του Συνταγματος ωστε να ελεγχεται καθημερινα η τηρηση του (κατι τετοιο νομιζω υπαρχει στην Γερμανια).Θα ειναι κατι σαν FBI ανεξαρτητο της Αστυνομιας ωστε να την ελεγχει και αυτη και θα λογοδοτει στο Συνταγματικο Δικαστηριο ή Βουλη.
Δημοσίευση σχολίου