Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Σπάνιες φωτογραφίες απο τη Θεσσαλονίκη.


επάνω: η Θεσσαλονίκη με το λιμάνι και το λευκό πύργο στο βάθος ... (από τον RHUI)
κάτω: Η οδός Κασσάνδρου στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ απο καρτ-ποστάλ...

Η συλλογή και υποβολή αποδείξεων θα φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί το αρμόδιο υπουργείο…



Απόψεις και σχόλια...



Θα πρέπει να υπάρξει επιλογή – εξειδίκευση του είδους των αποδείξεων που θα πρέπει να γίνονται δεκτές και θα πρέπει να υποβάλλονται για να υπάρχει έκπτωση αφορολόγητου.
Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέγονται (και βέβαια να εκπίπτουν...) θα πρέπει να αφορούν κυρίως ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών... καταστημάτων πώλησης προϊόντων και γραφείων παροχής υπηρεσιών...
Κι αυτό γιατί οι ομάδες που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις όπως γιατροί, οδοντίατροι, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ξυλουργοί, πλακατζήδες, ηλεκτρολόγοι κλπ θα συνεχίσουν να μην δίνουν αποδείξεις, αφού ο πελάτης γενικά θα προσπαθεί να πετύχει καλύτερη τιμή (δηλαδή να του κάνει τιμή χωρίς ΦΠΑ) και δεν θα κάνει ούτε συζήτηση για απόδειξη.
Αντίθετα θα προσπαθεί και θα μαζεύει αποδείξεις από καταστήματα που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις όπως είναι τα πολυκαταστήματα τροφίμων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών κλπ .
Όλοι γνωρίζουμε το οτι ουδέποτε κατάστημα ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών που ανήκει σε αλυσίδα αποφεύγει να εκδώσει απόδειξη αφού η απόδειξη είναι ταυτόχρονα και εγγύηση για το προϊόν.
Κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνει επιλογή για ορισμένες ομάδες αποδείξεων, έτσι θα πρέπει να υποβάλλονται αποδείξεις που θα εκδίδονται από γιατρούς, οδοντιάτρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, αλουμινάδες, πλακατζήδες, μεμονωμένα γκαράζ και μάνδρες ανταλλακτικών ( εκτός από τις επίσημες αντιπροσωπίες όπου παρέχουν εργασία και ανταλλακτικά - εξάλλου έχουν αποθήκες και ελέγχονται από την μητρική εταιρεία ποσοστά… λόγω leasing - αφού και εδώ η απόδειξη αποτελεί και εγγύηση για το ανταλλακτικό και αντίστοιχη εργασία …).
Συγκεκριμένα θα πρέπει η απαλλαγή να αφορά αποδείξεις κυρίως παροχής υπηρεσιών των συγκεκριμένων ελευθέρων επαγγελματιών, να υπολογίζεται όμως στο διπλάσιο ως απαλλαγή ή κατά 50% αυξημένο ακόμη να επιστρέφεται ή να εκπίπτει ο ΦΠΑ από τον φόρο εισοδήματος … αλλιώς οι συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών δεν θα δίδουν αποδείξεις αφού ο πελάτης θα θέλει να επωφελείται άμεσα τον ΦΠΑ και δεν θα (τολμά) να τη ζητάει επιβαρυνόμενος με ΦΠΑ ειδικά οταν δεν έχει επιστροφή φόρου ή δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση καθόλου...
Η νοοτροπία επίσης ότι θα συγκεντρώσω αποδείξεις από αυτές που μου δίνουν έτσι κι αλλιώς … ιδίως από πολυκαταστήματα αλυσίδες (τροφίμων, ηλεκτρικών , ηλεκτρονικών κλπ…) δεν θα συμβάλλει στη σύλληψη των φοροφυγάδων...
1. Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να δοθούν κίνητρα (εκπτώσεις, δώρα κλπ και… χωρίς ΣΥΝΔΡΟΜΗ το λόγο έχουν κυρίως οι τράπεζες αλλά και το κράτος ) η χρήση κάρτας αφού πάντοτε όταν αγοράζουμε με κάρτα εκδίδεται απόδειξη...
2. Τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διακινούνται μέσω δημοπρατηρίων ή θα πρέπει να φέρουν ειδική αυτοκόλλητη σήμανση (κωδικό) στα κασόνια και θα πρέπει να συνοδεύεται με αυτοκόλλητη απόδειξη από ταμιακή του αγρότη - παραγωγού ο οποίος θα έχει επιστροφή ΦΠΑ και εκπτώσεις στη φορολογία και μεγάλες απαλλαγές που θα βασίζονται στις "αποδείξεις – σημάνσεις" . Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα και ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων για φάρμακα κλπ.
Είναι σε όλους είναι γνωστό ότι οι αγρότες φτωχαίνουν και οι μεσάζοντες πλουταίνουν…
3. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις πωλήσεις επίπλων όπου οι αποδείξεις δεν αποτελούν και εγγύηση για τα προϊόντα… συνήθως κόβονται αποδείξεις όμως πολύ μικρότερες από το πραγματικό τίμημα αφού και το ποσό που γλιτώνει ο πελάτης μη καταβάλλοντας ΦΠΑ είναι σημαντικό…
4. Επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος προϊόντων που εισάγονται και δε πληρώνουν με διαφόρους τρόπους δασμούς & φόρους αντίστοιχους με τις εισαγόμενες ποσότητες ιδίως από Τουρκία… και από τα λιμάνια!
5. Στοιχεία αυτών που πηγαίνουν στα καζίνα μπορούν να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες…

6. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΦΠΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΊΟΝΤΟΣ...) να εισπράττεται στη πηγή… με υποχρέωση να τον αποδίδει ο εισαγωγέας, αντιπρόσωπος, χονδρέμπορος κλπ (με αντίστοιχες απαλλαγές και ελαφρύνσεις βέβαια… πάντα θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα...).




Δεν υπάρχουν σχόλια: