Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ TOY ΣΗΜΕΡΑ ...


 
             ΜΗΝ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΣΚΙΕΣ... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
 
Αγαπητοί φίλοι λαμβάνοντας υπόψη ότι :

Στη Μ. Βρετανία πρόσφατα έγινε σχετικός έλεγχος και διαπιστώθηκαν σοβαρότατες ευθύνες για αύξηση των θανάτων ασθενών για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων... και κάποιοι πρόκειται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη ...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ... ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ... 
(επισυνάπτω τη σχετική δημοσίευση του κ. Θανάση Γκαβού από το Λονδίνο στις 6-2-2013)

 Το θέμα της GUARDIAN:  ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α

"Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω ελλείψεων σε πολλά φάρμακα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε εκτενές άρθρο της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις αποστολές προς την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ πολλά φάρμακα επανεξάγονται από μεσάζοντες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες τις οποίες κατηγορεί ότι έχουν σταματήσει να προμηθεύουν τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα να επηρεάζονται άμεσα, ανάμεσα στα οποία προϊόντα που συνταγογραφούνται για σοβαρές ασθένειες.

Η ρυθμιστική αρχή έχει διερευνήσει 13 φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει τις προμήθειες και παρέδωσε τα ονόματα των οκτώ στο υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε ότι οι εταιρείες ακυρώνουν τις προμήθειες, διότι η Ελλάδα δεν προσφέρει κέρδος για αυτές και ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα εξαχθούν από εμπόρους σε πιο πλούσιες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες  στην Ευρώπη και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ∆ημήτρης Καραγεωργίου, να δηλώνει ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90%... "

Υπό τις παρούσες συγκυρίες η προστασία των πολιτών όπως απορρέει από τη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφορά στη ποιότητα και προσβασιμότητα των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων στις περιοχές υγείας αλλά και στη ποιότητα τους είναι άκρως ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ...

Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η συνεχής επαγρύπνηση, ο προληπτικός έλεγχος, η καταγραφή και αξιολόγηση των υπηρεσιών, με αντικειμενικό τρόπο, κάτι που θα οδηγήσει σε διορθώσεις, ρυθμίσεις και σε περίπτωση παραβίασης του θεμελιώδους δικαιώματος στις υπηρεσίες υγείας σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ανθρώπινα δικαιώματα, στην απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους.

Οι ευθύνες και οι κατηγορίες, εφόσον προκύψουν, θα μπορούσε να αποδοθούν σε πρόσωπα που μπορεί να ευρίσκονται σε ΟΛΑ τα επίπεδα  και σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, που εμπλέκονται στο τομέα της υγείας αλλά και της οικονομίας …, μη εξαιρουμένων και των πολιτικών προσώπων, αξιωματούχων και διοικητικών υπαλλήλων, μελών επιτροπών και οργανισμών (ΔΝΤ),  σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή ένωση, και όπου δει…

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ Η Σύσταση επιτροπών ενημέρωσης και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών  σε θέματα υγείας, που κατοικούν στην Ελλάδα... και η προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη ή και διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων… μην ξεχνούμε φίλοι ότι οι αυτουργοί συνήθως στα εγκλήματα  που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ΕΜΜΕΣΟΙ…

ΤΥΧΟΝ ΟΛΙΓΟΡΙΑ ΘΑ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ… ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ…

ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΠΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ … ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ…

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΑΡΤΑΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών προκειμένου να εμποδίσουν την εμφάνιση μίας ασθένειας.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που αντιστοιχούν στις ανάγκες τους. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις ως προς την οικονομική κατάσταση, τον τόπο κατοικίας, το είδος της ασθένειας ή το χρόνο πρόσβασης στις υπηρεσίες.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφορίας σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, τις υπηρεσίες υγείας και τον τρόπο να τις χρησιμοποιήσουν καθώς επίσης και σε κάθε πληροφορία που είναι διαθέσιμη κατόπιν έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφορίας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην υγεία τους. Η πληροφόρηση πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για κάθε θεραπεία και διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα.

5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣΚάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα ανάμεσα στις διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες και στους ειδικούς των υπηρεσιών υγείας κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης.

6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να παραμένουν εμπιστευτικά τα προσωπικά τους δεδομένα συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν στην κατάσταση της υγείας τους και στις σχετικές διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες καθώς επίσης και στην προστασία του ιδιωτικού χαρακτήρα των διαγνωστικών εξετάσεων, των επισκέψεων σε ειδικούς και των ιατρικών/ χειρουργικών πράξεων γενικά.

7. ΔΙΚΑΙΩΜΑ TOY ΣΕΒΑΣΜΟΥ TOY ΧΡΟΝΟΥ TOY ΑΣΘΕΝΗΌλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν την απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή σε σύντομο και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Το δικαίωμα αυτό αφορά σε κάθε φάση της θεραπείας.

8. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας τόσο ως προς την εξειδίκευση, όσο και ως προς την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών.

9. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι απαλλαγμένοι από ζημία που οφείλεται στη φτωχή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, σε λανθασμένες ιατρικές πράξεις και σφάλματα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες και θεραπείες που να διατηρούν υψηλές προδιαγραφές στον τομέα της ασφάλειας.

10. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣΌλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε καινοτόμες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών διαδικασιών σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες.

11. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΤΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο και την ταλαιπωρία σε κάθε φάση της ασθένειας του.

12. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣΚάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει διαγνωστικές ή θεραπευτικές υπηρεσίες προγραμματισμένες ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσωπικές του ανάγκες.

13. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝΚάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να παραπονείται σε περίπτωση που έχει υποστεί ζημία καθώς και να λαμβάνει απάντηση ή άλλου είδους ανατροφοδότηση στα παράπονα του.

14. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣΚάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να λαμβάνει ικανοποιητική αποζημίωση εντός λογικού χρονικού διαστήματος σε περίπτωση που έχει υποστεί φυσική, ηθική ή ψυχολογική βλάβη ως αποτέλεσμα κάποιας θεραπείας στο πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας.

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ…

πρόταση : Ειδικό έντυπο (ανώνυμο - με κωδικό και προστασία του συμμετέχοντα ) με ερωτηματολόγιο προς όλους τους εμπλεκόμενους στη παροχή υπηρεσιών υγείας (γιατρούς , νοσηλευτές , κοινωνική υπηρεσία , φαρμακοποιούς νοσοκομείων , διοικητικές υπηρεσίες, οικονομικές υπηρεσίες , υπηρεσίες προμηθειών κλπ)

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΥΜΠΟΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ (ΙΔΙΩΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ …)